Hétköznapok egy anya szemével

Anyaszemmel

Ideális védőnői hálózat

A napokban olvastam a hírt, hogy egy kicsit erősítenék a gyermekvédelmet, vagyis következményei lennének, ha valaki nem működik együtt a védőnővel vagy a gyermekorvossal, emiatt a gyermeket ki is emelhetik a családból. Bár nem mondok véleményt erről, inkább egy ideális világ ideális védőnői hálózatát vizionálom. Íme:

water-1245677_640.jpg

Tovább olvasom

Tanulócsoport szervezésének (erkölcsi) dilemmái

Nagyon egyszerű lenne, ha a közoktatás számunkra is megfelelő lenne, ha azt mondhatnám, hogy ez a mi gyerekeinknek a legjobb megoldás. Vagy ha lenne egy ilyen intézmény itt helyben: akkor annyi, hogy beíratom, és kész. Nekem nincs vele dolgom. De jelenleg nincs itt ilyesmi, úgyhogy dönteni kell: kompromisszumot kötök vagy energiát teszek abba, hogy létrejöjjön a tanulócsoport. Ugyanakkor van még pár kérdés a költségvetést és a személyeket illetően...

sisters-931131_640.jpg

Egyrészről még nincs egy kialakult elképzelésem a módszertant illetően, csak ilyen habos-babosan, mint ahogy itt írtam róla. Másrészt a költségvetés. Én úgy képzelem, hogy a gyerekeknek a lehetőségek biztosítása a legfontosabb a tanulás terén. Meg a felnőtteknek is, hiszen az egész életen át tartó tanulás az önismerettel, az önfejlesztéssel, szerintem a sikeres élet egyik titka. (Sikeres élet alatt azt értem, hogy az ember olyan életet él, amellyel elégedett, boldog. Legyen akár bankigazgató, zongorista vagy önellátó gazda.) Ahhoz pedig, hogy saját erőből alakuljon egy tanulócsoport, forrásokra van szükség.

A mai világban hozzá vagyunk szokva az ingyenesség látszatához. A gyermek oktatásába nem teszünk forrásokat, hiszen van a közoktatás, ami ingyenes. Amikor meghallottam, hogy mennyibe kerül először egy tanulócsoport, dobtam egy hátast. 40.000 Ft-tól kezdődik. Aztán gondolkoztam, mert van, ahol ebben benne van az étkezés is.  Akkor ez nem is összeg érte, mégis nekem annak tűnt, hiszen az ingyenességhez képest ez egészen más. Főleg, ha a családban több gyerek is van...

Akkor a tanulócsoport a gazdagabb réteg kiváltsága kell, hogy legyen? Mi lesz a többi családdal, akik szintén tanulócsoportban képzelik el a gyermekek oktatását? Vagy ennek igénye egyenesen arányosan növekszik a jövedelemmel vagy a képzettségi szinttel? Hogyan lehetne megoldani, hogy akiknek valamiért a jelenlegi anyagi helyzetük nem engedi, de ebben látják az útjukat, részt vehessenek benne? Vagy mindenki a saját dolgával foglalkozzon, a tanulócsoport meg legyen a tehetősek kiváltsága? Aki akarja, úgyis megoldja?

Egyrészt nekem fontos a színesség, hogy a gyermekeim lássanak, tapasztaljanak. Sokkal nagyobb lehetőség rejlik egy vegyes csoportban, mint egy homogénben. De ezt hogy?

Másrészt a valamit valamiért elve. Muszáj lenni valamilyen erőforrásnak, amellyel a család támogatja a tanulócsoportot, különben elveszik a lényege. A közösség tagjainak ki kell venniük a részüket a teendőkből. A pénz a legegyszerűbb egyébként, mert az univerzális. Sokkal nehezebb mondjuk kialakítani egy olyan rendszert, ami az erőforrásokról szól: ki az idejét, ki a szakértelmét, ki ezt vagy azt adja, hogy működjön a dolog. Külső forrásokat keresni és találni (pl. önkéntesek személyében).

S most, hogy megint írogattam, jött egy megnyugtató felismerés: most tulajdonképpen kétségbe merülni annyi értelme ezeken, mint az egyszeri író számára az, hogy már a könyv borítóját tervezi, holott még egy betűt sem vetett papírra...

Tudom, hogy mit akarok pontosan? Nem, hiszen még csak kutakodom a témában. Akkor meg miért várom el, hogy már most összeálljon az egész? Mindenesetre arra jó volt a magam számára tisztázni, hogy nekem fontos, hogy a közösség heterogén legyen. S ennek a bejegyzésnek tulajdonképpen ennyi értelme is van a sok betű ellenére.

Az ideális tanulóközösség

Szinte mindenkinek vannak iskolai élményei. Jók is, és kevésbé felemelők is. És mivel egy idő után a gyermek többet tölt az iskolában, mint otthon, természetesen a szülő szeretné, ha a csemete olyan helyen lenne, ahol egyrészt jól érzi magát, másrészt az idejét hasznosan tölti el. Egy tanulóközösség az álmom, egy olyan hely, amely...

child-1650651_640.png

Tovább olvasom