Digitális oktatás: Chat & Email etikett

2020. április 08. 14:52 - Anyaszemmel a világ

Mivel a tanulási célra használt felületet a tanárok és a csoporttársaid is látják, nem mindegy, hogyan nyilvánulsz meg. A leírt szöveg téged minősít, a te jellemrajzod lesz. Arról nem is beszélve, hogy a felesleges szövegek és kommentek között lehetetlen bármit visszakeresni később. Tehát:

✍️ csak a témával kapcsolatos releváns információkat vagy kérdéseidet oszd meg,
✍️ címezd a mondanivalódat (kezdd @ jellel a név beírását vagy magát a nevet írd és felugrik majd, hogy taggelni tudd),
✍️ címezd a válaszodat is; Messengerben telefonon a komment szövegbuborékot hosszan lenyomva jön elő a válasz gomb nyilacskája, asztali gépen az egeret vidd felé;
✍️ lehetőleg röviden, gyorsan és értehetően fogalmazz,
✍️ még egy “ok” vagy “hi” vagy  is csak feleslegesen viszi el az időt és tereli a figyelmet, helyette használj reagálás emojikat közvetlenül a kommentre, nem külön a chat-folyamban.

Tilos!

 bárkit, vagy bármit minősíteni (elvileg mindenki azon fáradozik, hogy együttműködjön), tehát csak kulturált véleményt fogalmazz meg, bántó él nélkül,
személyeskedni, egymást ugratni, piszkálni a tantárgyi csoportokban (erre vannak a privát chat-ek)
 témához, tanuláshoz nem tartozó dolgokat megosztani (erre vannak más csoportok, felületek, szabadidőben!)

Amivel még érdemes számolni:

>>> A Messenger egy hírfolyam (mint a facebook-on), vagyis fontos információkra itt ne támaszkodjatok, mert egy idő után képtelenség lesz visszakeresni, vagy rengeteg felesleges időt fog elvinni a visszakeresés.

>>> Email-ben érdemes címkéket (csoportosítás) létrehozni, amivel végtelenül egyszerű a levelek szelektálása, visszakeresése. Ezt a Gmail felületen a bal oldali menüsorban Címke létrehozása néven keresd. Ide tudod bementeni tematikusan, akár tantárgyak szerint is a leveleidet.

Hasznos volt? Oszd meg a posztot, vagy jelöld meg, akinek ajánlod, köszi!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaszemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr10014828436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása